Dodany: 2011-09-12 13:55:16
 

Savoir-vivre w restauracji Dobre wychowanie i wysoka kultura osobista obowiązują zawsze i wszędzie. Mile widziane, żeby nie powiedzieć wymagane są również w takim miejscu jak restauracja gdańsk. I obowiązują już od drzwi!

 

Po pierwsze należy zdjąć okrycie wierzchnie i zostawić je w szatni, jeśli takowa w restauracja gdańsk istnieje, bo nie wypada wieszać go na krześle. Przy stoliku pani zajmuje miejsce z widokiem na całą salę, oczywiście po tym jak pan odsunie jej krzesło i dosunie gdy usiądzie. Wypada również, aby mężczyzna wstawał zawsze wtedy kiedy wstaje kobieta, jak i wtedy kiedy wraca ona do stolika. Na stole opieramy jedynie nadgarstki, nigdy łokcie. Kobieta powinna siedzieć z kolanami złączonymi.

 

Kiedy kelner poda kartę, konsumpcję prowadzimy w kolejności zupa, ryba, mięso, ser, kawa, deser. Jeśli jesteśmy czyimś gościem w restauracja gdańsk nigdy nie zamawiamy potraw najdroższych ani też najtańszych. Sztućce od momentu wzięcia ich do rąk nie powinny już wrócić na stół, a zupę, nawet podaną w bulionówce, zawsze jemy łyżką. Wino w kieliszkach uzupełnia kelner, a gdy ten zniknie w niewyjaśnionych okolicznościach zastępuje go gospodarz uroczystości. To chyba tyle. A! I nigdy, przenigdy nie pstrykamy, ani nie gwiżdżemy na kelnera. Przywołujemy go skinięciem głowy lub dłuższym spojrzeniem.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Savoir-vivre w restauracji
Nick: